We are the Best in Town With over 10 Years of Experience.

Різдво на Бойківщині

image
by joannehallstrom January 25, 2023

Різдво на Бойківщині

Особливо боязкі матері вже заздалегідь висловлювали прохання приязно ставитись до доньки, коли та перейде до хати майбутнього чоловіка, адже існувало переконання, що свекруха завжди вимістить свій гнів на невістці. Як нам про це свідчать календар знаменних дат на 2022 2023 рік для школивіть сюжеті повістей Гоголя, https://electric-terminal.fr/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b2%d1%96%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d1%8f-%d0%b7%d1%96-%d1%81%d0%b2%d1%8f%d1%82%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%be%d1%80%d0%be%d0%bc-2023-%d1%82%d0%b5%d0%bf%d0%bb%d1%96-%d1%81%d0%bb%d0%be/ існувало уявлення, що за допомогою чар-зілля можна знайти скарби. Як привітати рідних з Різдвом? Як дівчині сниться голуб – то молодий, хлопцеві голубка – наречена. Портал Ерудит.нет вітає читачів із Різдвом і бажає вам щасливих, радісних і Благословенних Різдвяних Свят! Пропонуємо вашій увазі патріотичні привітання з Новим роком 2023, віншування з Різдвом Христовим. Суто українська назва обряду саме як “весілля” якраз й збереглась в основному в гірських районах, в той час, як в низинних районах побутує назва “свадьба”. Йшла активна підготовка до обряду та гостини, сватови запрошували гостей. Всі задуми вдалося реалізувати, а щирі емоції гостей надихнули на нові ідеї». Запрошувати гостей – зустріч. Вітаю і в день Собору Пресвятої Богородиці від чистого серця бажаю, щоб небо завжди було світлим і ясним, щоб доля залишалася прихильною і доброю, printforum.com.au щоб яскраві зорі висвітлювали життєвий шлях вночі, а незгасні промені сонця допомагали вибирати правильну дорогу удень. Русалії – одне із свят, котре чи не найвиразніше показує, що в минулому мало місце обожнення сил природи, з котрими пов’язувалась доля селянської праці.

New Year Presents 2022 christmas cute design girl holiday illustration merry christmass new year party present tree vector winter xmas Але ці подарунки вручались лише на наступний день великодніх свят, бо перший день вважався суто родинним і відвідини майже не практикувались, за винятком близьких родичів, наприклад старих батьків1. Тому соняшник, квасоля, виноград, фрукти, усі овочі, за винятком може лише капусти, повинні були бути зібрані1. Тому в цей день слід вживати особливих зусиль для нейтралізації дії нечистої сили2. Воно є складним за композицією, pharmtechtitans.com змонтованим з цілого ряду сюжетно завершених дійств, підпорядкованих єдиній темі, наскрізній дії і розвивається майже за канонами драматичної творчості: від експозиції до розв’язки. Урочистий обряд вінчання відбувався в церкві вже за канонами релігійної обрядовості. Існував обряд ритуального танцю з молодим, feellavish.com після чого шлаєр перемінювався на хустку-чепчик. Для бедевлянського весілля є властивим певний набір весільного реквізиту – палиця та рушник для сватів і старости, шлаєр (фата), пшениця, особлива відзнака дружок і дружбовів – “бокрийта”, хустина-чепчик для молодої, пляшка з горілкою для проводів молодих до церкви та їх зустрічі, миска, календар пам’ятних дат на 2023 ріккрита рушником для збору викупу за молоду3.

Так, приміром, мати молодої то плаче, оскільки від неї забирають дочку-помічницю, то радіє, що та видається заміж, то обсипає молодих пшеницею, щоб їм судилося щастя і поповнення сім’ї. А тому хто допоможе – буде щастя й ласка Божа! Зичимо вам щастя і многая літ і вашій хатині і вашій родині і всім, хто є в хаті і всій Україні Христос ся Рождає. Вечорниці проводились в чиїйсь просторій хаті за попередньою домовленістю. Опісля розвідин, в разі, якщо вони мали позитивні наслідки починались сватанки, які відбувались в хаті невісти. На Петра й Павла водилося провести сінозбір, оскільки саме у період цвітіння трав вони мали найкращі смакові і поживні якості для худоби. Опісля свята Покрова Богородиці період активних робіт минав. А ось пов’язання пророка Іллі з вогняною колісницею (на першу декаду серпня припадає активний період грозових дощів) тлумачиться як доказ, що цивілізація колись вже мала високий рівень розвитку. З ранку відбувалась складна процедура одягання молодої, після чого вона мала дочікуватись прибуття жениха з дружбовими.

Офіційному сватанню мали передувати розвідини – зондування самої можливості укласти шлюб, оскільки відмова була небажаною, надаючи хлопцю принизливої репутації “солом’яного жениха”. Усі польові роботи мали бути завершені, бо могли або вдарити морози, або розпочатися затяжні осінні дощі, котрі перетворювали поле у суцільну багнюку. Молодих косарів під час роботи застерігали бути обачними, щоб не знищити гніздо перепілки чи не поранити малих зайченят. Присутні доторкнулися до традиційного українського мистецтва, творчо та креативно провели час. Це локальна специфіка Бойківщини, оскільки в центральних регіонах України, на Буковині і Гуцульщині свято Василя дуже пишно відзначається як в традиційний період, так і в наш час. За християнською традицією це свято єдиносущної Трійці – Бога Отця, Бога Сина, Бога Святого Духа. Персонажі весілля вправно виконують свою роль, накреслену традицією і в силу своїх можливостей театралізують обряди і ритуали емоціями, символікою. Після Покровів за давньою слов’янською традицією проводились заручини та грались весілля. Там, де б’ється серце нашої ркалендар знаменних і пам ятних датдні. Рідко це було виявом того, що серце дівчини вже кимось зайняте. Народна демонологія вельми багата як на характеристики злих істот, описи зустрічей з ними, так і на рекомендації щодо того, як їм протидіяти. Переважно ці твори виконуються ватагою церковних колядників у хаті, після того, як надворі була проспівана християнська колядка.

Categories:

Uncategorized,